Φωτογραφήθηκε ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης

Posted: 10 Μαΐου 2005 in Επιστήμη


Tην πρώτη φωτογραφική αποτύπωση ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, πέντε φορές μεγαλύτερου του Δία, τράβηξε το περασμένο έτος μία διεθνής ομάδα αστονόμων. ‘Οπως ανακοίνωσαν από κοινού το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), ο νέος πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν καφέ νάνο – έναν αστέρα μη συμπαγούς μάζας- απέχοντας 55 αστρονομικές μονάδες (8,250 δισ. χλμ) από αυτόν.

Η περίοδος της τροχιάς του υπολογίζεται στα 2.500 χρόνια και η θερμοκρασία του είναι δεκαπλάσια αυτής του Δία.Προ ενός έτους, με τα κατάλληλα οπτικά όργανα υπερύθρων ακτινών και φασματομετρίας του γιγαντιαίου τηλεσκοπίου της ESO στο όρος Παρανάλ της Χιλής, οι ερευνητές εντόπισαν και φωτογράφησαν σε απόσταση 230 ετών φωτός από τη Γη ένα «αντικείμενο» πέντε φορές λιγότερο φωτεινό από έναν κοντινό του καφέ νάνο.Ο καφέ νάνος, με την ονομασία 2Μ1207, ανήκει στο σύμπλεγμα «ΤW Ύδρα», μία ομάδα από κίτρινους αστέρες. Ωστόσο έως τώρα ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί ότι το αντικείμενο σε τροχιά γύρω από το τον 2M1207 ήταν όντως ένας πλανήτης.Μετά τις νέες παρατηρήσεις, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, και τη λήψη νέων φωτογραφιών, η ομάδα της ESO υπό την επίβλεψη του Γκάελ Σοβέν, επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο σχετιζόταν με τον καφέ νάνο, καθώς ακολουθο�?σε τον αστέρα αυτόν κατά τη μετατόπισή του στον ουράνιο θόλο.Ο πλανήτης είναι πιθανότατα ένας αέριος γίγαντας όπως ο Δίας αλλά με μάζα έως και 13,6 φορές μεγαλύτερη, Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μία παγκόσμια πρωτιά, διότι παρότι έχουν εντοπισθεί πάνω από 150 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος από το 1995 σε τροχιά γύρω από αστέρες παρόμοιους του Ηλίου, η ανίχνευσή τους έχει γίνει με έμμεσο τρόπο. Συγκεκριμένα με τη μέθοδο των «ραδιοταχυτήτων», που συνίσταται στον εντοπισμό πάνω στο φάσμα του αστέρος των διαταραχών της κίνησής του, που προκαλούνται από την παρουσία ενός ουρανίου σώματος γύρω από αυτό.

Ένα άλλο αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κίτρινο άστρο και η μάζα του πλησιάζει οριακά εκείνη των πλανητών και των καφέ νάνων, εντοπίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο από τη διεθνή ομάδα αστρονόμων. Τα αποτελέσματα των μελετών από τις δύο τελευταίες ανακαλύψεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην ευρωπαϊκή περιοδική έκδοση Αστρονομία και Αστροφυσική.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s