�ομπή από άστρα πλησιάζει επικίνδυνα μαύρη τρύπα

Posted: 17 Μαΐου 2005 in Επιστήμη

Μια ομάδα από νεαρά άστρα εντοπίστηκε επικίνδυνα κοντά στη μαύρη τρύπα που καιροφυλακτεί στο κέντρο του Μίλκι Γουέι, επιζώντας στην ακραία βαρύτητα, την ακτινοβολία και την πίεση που εξαφανίζουν οτιδήποτε άλλο στην περιοχή.«Θα περίμενε κανείς ότι τα άστρα θα διαλύονταν αμέσως» σχολιάζει στο New Scientist η Τζέσικα Λου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε τους αστέρες μόλις 0,26 φωτός από το γαλαξιακό κέντρο.

Το πώς τα άστρα βρέθηκαν εκεί, παρατεταγμένα στη σειρά, παραμένει άγνωστο. Η μαύρη τρύπα, γνωστή ως Τοξότης Α*, έχει ασύλληπτα μεγάλη μάζα και με το βαρυτικό της πεδίο διαλύει τα νέφη αερίων από τα οποία γεννιούνται τα άστρα. Το αστρικό σμήνος ίσως δημιουργήθηκε αλλού και κινήθηκε αργότερα προς το κέντρο του Γαλαξία.

Πριν από δύο χρόνια, ερευνητές είχαν εντοπίσει ένα άλλο αστρικό σμήνος σε απόσταση 0,7 ετών φωτός από τον Τοξότη Α*. Στην πρίπτωση εκείνη τα άστρα μάλλον συγκρατούνταν σε σχηματισμό από μια μικρότερη μαύρη τρύπα, η οποία εξουδετέρωνε τη βαρύτητα της γείτονός της.

Όμως το νέο αστρικό σμήνος δεν φαίνεται να συγρατείται από κάποιο αόρατο σώμα, οπότε το μυστήριο παραμένει. Είναι πιθανό τα άστρα να μεταφέρθηκαν εκεί από άλλες περιοχές του Γαλαξία.

Ωστόσο, το σμήνος έχει ηλικία μόλις δέκα εκατομμυρίων ετών, και η Δρ Λου εικάζει ότι τα άστρα ίσως δημιουργήθηκαν ακριβώς εκεί που τα βλέπουμε σήμερα. «Η διαδικασία θα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που σήμερα ονομάζουμε σχηματισμό άστρων» σχολιάζει.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal Letters.

Πηγή : news.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s