Στη Γαλλία θα κατασκευαστεί τελικά ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας

Posted: 28 Ιουνίου 2005 in Επιστήμη


Η Γαλλία επελέγη τελικά ως η χώρα στην οποία θα κατασκευαστεί ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), μια ερευνητική εγκατάσταση δέκα δισ. δολαρίων, την οποία διεκδικούσε και η Ιαπωνία. Οι έξι χώρες της κοινοπραξίας κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη στη Μόσχα.Ο ITER, που θα κατασκευαστεί στο Κανταράς, κοντά στη Μασαλία, θα είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο αντιδραστήρας θα παράγει καθαρή ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Το πρόγραμμα ITER αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15 χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήτων σύντηξης που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, αντί για ουράνιο.

Καθαρή ενέργεια

Στις αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, βαριά άτομα όπως το ουράνιο διασπώνται σε ελαφρύτερα στοιχεία και απελευθερώνουν ενέργεια. Στην πυρηνική σύντηξη, αντίθετα, ελαφρά άτομα όπως το υδρογόνο συντήκονται, και μετατρέπονται σε βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο.

Θεωρητικά, ένα κιλό υδρογόνου μπορεί, όταν χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο, να δώσει την ίδια ενέργεια με 10.000 τόνους ορυκτών καυσίμων, χωρίς παραγωγή επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων.

Όμως οι τεχνικές δυσκολίες για τη λειτουργία των θερμοπυρηνικών αντιδραστήρων είναι τεράστιες, καθώς το υδρογόνο αρχίζει να συντήκεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ITER θα είναι ο αντιδραστήρας που μπορεί να διατηρήσει αντιδράσεις σύντηξης για περισσότερο από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Το υδρογόνο, αιωρούμενο μέσα σε μια παγίδα μαγνητικού πεδίου, θα θερμαίνεται στους 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου, και θα παράγει ενέργεια 500Mwatt σε παλμούς των 400 δευτερολέπτων.

Ανταλλάγματα

Οι διαπραγματεύσεις για την έδρα του ITER συνεχίζονταν εδώ και 18 μήνες ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Η Ιαπωνία τελικά αποφάσισε να αποσύρει την πρότασή της για την τοποθεσία Ροκάσο, με αντάλλαγμα την ανάληψη επιμέρους προγραμμάτων που αφορούν τον ITER. Η Ιαπωνία θα καλύψει το 20% των ερευνητικών θέσεων, ενώ θα καταβάλει μόνο το 10% του κόστους. Επιπλέον, θα αναλάβει την κατασκευή εγκατάστασης έρευνας υλικών, η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από την ΕΕ.

Η τελική συμφωνία «είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και για όλους τους εταίρους του ITER» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Το διεθνές πείραμα του ITER αναμένεται να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s