Μεθώνη, Παλλήνη και Πολυδεύκης ονομάστηκαν οι νέοι δορυφόροι του Κρόνου

Posted: 10 Ιουλίου 2005 in Επιστήμη


H Μεθώνη (στο άσπρο τετράγωνο) στη φωτογραφία όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά

Τρεις δορυφόροι του Κρόνου που ανακαλύφθηκαν από το σκάφος Cassini βαφτίστηκαν επισήμως από τους αστρονόμους, ενώ τρία ακόμα σώματα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη περιμένουν επιβεβαίωση για το κατά πόσο είναι νέα φεγγάρια.

Όπως αναφέρει το BBC, δύο δορυφόροι που εντοπίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο παίρνουν τις ονομασίες Μεθώνη και Παλλήνη, ενώ ένα ακόμα που ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο παίρνει την προσωρινή ονομασία Πολυδεύκης -τα ονόματα που δίνει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος που προέρχονται σχεδόν πάντα από την ελληνική μυθολογία.

Με τις τρεις τελευταίες ανακαλύψεις ο αριθμός των γνωστών φεγγαριών του Κρόνου αυξάνεται στα 34.

Οι αστρονόμοι προσπαθούν τώρα να επιβεβαιώσουν ότι δύο ακόμα σώματα που εντοπίστηκαν τον Ιούνιο, τα S/2004 S3 και S/2004 S4, καθώς και το S/2004 S6, που ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο, είναι επίσης δορυφόροι του Κρόνου.

Δούρειος δορυφόρος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακάλυψη του Πολυδεύκη, ο οποίος είναι «δούρειος δορυφόρος», δηλαδή συνοδεύει ένα άλλο, μεγαλύτερο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον μητρικό τους πλανήτη.

Οι δούρειοι δορυφόροι εντοπίζονται σε σταθερά «σημεία Λαγκράνζ», σημεία στα οποία η έλξη του πλανήτη εξουδετερώνει την έλξη του μεγαλύτερου δορυφόρου.

Όπως αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Καρλ Μάρεϊ του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, ο οποίος ανακάλυψε τον Πολυδεύκη, το φεγγάρι βρίσκεται 39 έως 92 μοίρες από το μεγάλο δορυφόρο Διόνη, η οποία διαθέτει ένα ακόμα δούρειο φεγγάρι, την Ελένη.

Η Μεθώνη και η Παλλήνη ανακαλύφθηκαν από τον Σεμπαστιέν Σαρνό του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Το σκάφος Cassini της NASA, κόστους τριών δισ. δολαρίων, έφτασε στο σύστημα του Κρόνου τον Ιούλιο του 2004 για να μελετήσει τόσο τον ίδιο τον πλανήτη όσο και τα εξωτικά φεγγάρια του.

Το ενδιαφέρον των αστρονόμων εστιάζεται κυρίως στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Πρόκειται για τον μόνο δορυφόρο στο Ηλιακό Σύστημα που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και, σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις, καλύπτεται από θάλασσες παγωμένου φυσικού αερίου.

Πηγή: news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s