Παγωμένη αμμωνία αναβλύζει από «ηφαίστεια» σε φεγγάρια του Κρόνου

Posted: 20 Ιουλίου 2005 in Επιστήμη

Ο Τιτάνας, ο μοναδικός γνωστός δορυφόρος με πυκνή ατμόσφαιρα, καθώς και ο Εγκέλαδος, το πιο ανακλαστικό σώμα του Ηλιακού Συστήματος, είναι εν μέρει καλυμμένα από παγωμένα οργανικά χημικά που αναβλύζουν από το έδαφος, διαπιστώνει το σκάφος Cassini που μελετά το σύστημα του Κρόνου.Στα δύο πρώτα του περάσματα από τον Τιτάνα, στις 26 Οκτωβρίου και 15 Φεβρουαρίου, το Cassini διαπίστωσε ότι στην επιφάνεια του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου υπάρχουν πιθανώς ρυάκια από πάγο νερού, μεθανίου αμμωνίας και άλλων οργανικών μορίων. Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από την ευρωπαϊκή διερευνητική συσκευή Huygens, που αποδεσμεύτηκε από το Cassini και προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Στις φωτογραφίες διακρίνονται σκοτεινά ποτάμια και θάλασσες παγωμένων χημικών.

Παρόμοια χαρακτηριστικά αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και κατά το πρώτο πέρασμα από τον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο που ανακλά εντυπωσιακά το ηλιακό φως με ένα πεντακάθαρο κάλυμα πάγων. Η θερμοκρασία τόσο στον Τιτάνα όσο και στον Εγκέλαδο πέφτει κάτω από τους -180 βαθμούς Κελσίου.

Circus Μaximus

Τα τελευταία ευρήματα που αφορούν τον Τιτάνα δημοσιοποιθήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο. Η ομάδα της NASA περιέγραψε τα επιφενειακά χαρακτηριστικά του δορυφόρου που αναγνωρίστηκαν στο τελευταίο πέρασμα.

Όπως αναφέρει το Nature.com, το Cassini σάρωσε μια λωρίδα του εδάφους που αντιστοιχεί στο 15 της επιφάνειας του φεγγαριού. Διακρίνεται ένας τεράστιος διαβρωμένος κρατήρας, διαμέτρου 440 χλμ, τον οποίο οι ερευνητές βάφτισαν Circus Μaximus, καθώς και ένας δεύτερος, καλοδιατηρημένος κρατήρας με διάμετρο 60 χλμ.

Συνολικά, πάντως, ο Τιτάνας φαίνεται να διαθέτει λιγότερους κρατήρες από ό,τι θα περίμενε κανείς για ένα σώμα τέτοιας ηλικίας. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δορυφόρος είναι γεωλογικά ενεργός και η επιφάνειά του αναδημιουργείται συνεχώς, καλύπτοντας ορισμένους από τους κρατήρες.

Στις τελευταίες φωτογραφίες διακρίνονται επίσης μυστηριώδεις σχηματισμοί από παράλληλες γραμμές που θυμίζουν γραντζουνιά από νύχια γάτας. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη.

Πηγή: news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s