Τοποθεσίες κατάλληλες για προσελήνωση αναζητά το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble

Posted: 22 Αυγούστου 2005 in Επιστήμη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μελετά για πρώτη φορά την επιφάνεια της Σελήνης στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, προκειμένου να αναγνωριστούν θέσεις κατάλληλες για προσεδάφιση και κατασκευή σεληνιακών βάσεων.

Προηγούμενες μελέτες, σχολιάζει τη Δευτέρα το NewScientist.com, είχαν προσφέρει χάρτες του φεγγαριού σε διάφορα μήκη κύματος. ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε εκμεταλλευτεί την υψηλή ανάλυση που προσφέρει το Hubble στο υπεριώδες -κάθε εικονοστοιχείο στις φωτογραφίες της Σελήνης που μεταδίδει αντιστοιχεί σε μόλις 50 μέτρα στο έδαφος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το τηλεσκόπιο θα εντοπίσει αποθέσεις ιλμενίτη -οξείδιο τιτανίου και σιδήρου- ένα ενδιαφέρον ορυκτό που έχει ανιχνευθεί σε δείγματα σεληνιακού εδάφους. «Παρουσιάζει ιδιότητες οι οποίες θα ήταν χρήσιμες στην κατασκευή σεληνιακής βάσης» σχολιάζει ο Μπρους Χάπκε του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη NASA.

Ο σίδηρος του ιλμενίτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χάλυβα, ενώ το οξυγόνο θα μπορούσε να διοχετεύεται στην τεχνητή ατμόσφαιρα της βάσης. Το ορυκτό περιέχει επίσης υδρογόνο και ήλιο, τα οποία προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο και είνα δυνατό να απομονωθούν με θέρμανση και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.

Οι παρατηρήσεις που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή εστιάστηκαν στις περιοχές προσεδάφισης των αποστολών Apollo 15 και 17, οι οποίες είναι γνωστό ότι περιέχουν ιλμενίτη και διευκολύνουν έτσι το καλιμπράρισμα του τηλεσκοπίου. Μια τρίτη περιοχή που μελετήθηκε είναι ο κρατήρας Αρίσταρχος, διαμέτρου 42 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται σε ένα υψίπεδο στερεοποιημένης λάβας κοντά στον ισημερινό.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να δώσουν ώθηση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους για επιστροφή στη Σελήνη γύρω στο 2018. Σχέδια για δημιουργία βάσης στη Σελήνη την ερχόμενη δεκαετία έχει ανακοινώσει επίσης η Κίνα.

Πηγή: news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s