Ο πυρήνας της Γης περιστρέφεται ταχύτερα από το φλοιό

Posted: 29 Αυγούστου 2005 in Επιστήμη

Ο στερεός μεταλλικός πυρήνας που βρίσκεται στο κέντρο της Γης περιστρέφεται με ταχύτητα ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη, υποστηρίζουν εκ νέου Αμερικανοί φυσικοί.

Κάθε 900 χρόνια, ο πυρήνας συμπληρώνει μια επιπλέον πλήρη περιστροφή σε σχέση με τον φλοιό, αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Science. Αυτό σημαίνει ότι ο πυρήνας της Γης προτρέχει του φλοιού κατά 0,009 δευτερόλεπτα ανά έτος.

Π

Προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά του πυρήνα, οι επιστήμονες μέτρησαν το χρόνο που χρειάστηκαν τα σεισμικά κύματα από διάφορους σεισμούς για να μεταδοθούν από ένα σημείο της Γης σε άλλο.

Η Γη πιστεύεται ότι διαθέτει έναν στέρεο εσώτερο πύρήνα από σίδηρο και νικέλιο, με διάμετρο 2.400 χιλιόμετρα, ο οποίος περιβάλλεται από τον ρευστό εξώτερο φλοιό, με διάμετρο 7.000 χιλιόμετρα. Εξωτερικά του πυρήνα βρίσκονται ο μανδύας και ο φλοιός.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η μετακίνηση ηλεκτρικών φορτίων στον πυρήνα της Γης παράγουν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, σαν ένα είδος τεράστιου δυναμό. Η μετακίνηση των φορτίων πιστεύεται ότι οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην περιστροφή της Γης, αν και ο ακρίβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Δρ Ζιαοντόνγκ Σονγκ, του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν, και ο Πολ Ρίτσαρντς, του Πανεπιστημίου Columbia, υποστήριξαν το 1996 ότι ο πυρήνας περιστρέφεται ταχύτερα από τον φλοιό. Ωστόσο τα συμπεράσματά τους αντιμετώπισαν δυσπιστία στην επιστημονική κοινότητα.

Τώρα, οι δύο ερευνητές επιστρέφουν με νέες, ισχυρότερες ενδείξεις. Η ομάδα τους μελέτησε καταγραφές σεισμογράφων για παρεμφερείς δονήσεις που εκδηλώθηκαν στον ίδιο χώρο αλλά με μεγάλη διαφορά χρόνου.

Ασθενή σεισμικά κύματα που δημιουργήθηκαν στο νότιο Ατλαντικό πέρασαν μέσα από τον πυρήνα της Γης και καταγράφηκαν από σεισμογράφο στην Αλάσκα.

Μελετώντας τις καταγραφές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύματα από σεισμούς που συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια χρειάστηκαν λίγο λιγότερο χρόνο να διαπεράσουν τον πυρήνα, σε σχέση με δονήσεις συγκρίσιμης έντασης που εκδηλώθηκαν στην ίδια εστία.

Η μόνη εξήγηση για το φαινόμενο, υποστηρίζει η ομάδα, είναι ότι ο εσώτερος πυρήνας περιστρέφεται ταχύτερα από τα εξώτερα στρώματα κατά 0,3 έως 0,5 βαθμούς ανά έτος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα υπολογιστικά μοντέλα του πυρήνα και ίσως εξηγήσουν γιατί το γήινο μαγνητικό πεδίο, που προφυλάσσει τους ζωντανούς οργανισμούς από την κοσμική ακτινοβολία, αντιστρέφεται κάθε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s