Ρίχτερ vs AGB σημειώσατε 2 (για την ώρα)

Posted: 22 Οκτωβρίου 2005 in Ελλάδα, Point Of View

Περίεργες οι ημέρες και τελικά αποδεικνύονται όσοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τον κόσμο μάλλον ανέτοιμοι. Για τι ακριβώς γράφω θα καταλάβετε αμέσως. Όποιος παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων των τελευταίων ημερών θα έχει βεβαίως διαπιστώσει ότι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με θέματα πολιτικά, ίντριγκες, διαπλοκές, και όλα τα … όμορφα πράγματα που μαστίζουν την καθημερινότητα μας, τα οποία βέβαια είναι πάντα σημαντικά εκτός των ημερών που διανύουμε.

Ο εγκέλαδος, όπως λένε βαρύγδουπα όλα τα ελληνικά κανάλια, έχει χτυπήσει 4 φορές φορές με ισχύ της τάξεως των 6 Ρίχτερ μέσα σε μόλις 3 ημέρες.

Οι σεισμολόγοι, τουλάχιστον οι σοβαρότεροι αυτών, δεν κρύβουν δημοσίως την ανησυχία τους, αφού στατιστικά στην Ελλάδα έχουμε ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ κάθε έτος και εδώ μιλάμε για 4 σεισμούς των 6 Ρίχτερ μέσα σε 3 ημέρες !

Το φαινόμενο δυστυχώς είναι ακόμη απρόβλεπτο για την επιστήμη και ναι μεν τα στατιστικά στοιχεία μας κάνουν να ανησυχούμε αλλά δεν γνωρίζουμε και τι πρόκειται να συμβεί. Βέβαια αρκετοί σεισμολόγοι όπως ο Κ. Χουλιάρας λένε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνουν καμία πιθανότητα στο να μην συμβεί κάτι.

Μερικές πιθανότητες είναι να έχουμε ένα σεισμό μεγαλύτερο, ίσως και μέχρι της τάξεως των 7,5 Ρίχτερ κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για όποια περιοχή υποστεί με τέτοιας τάξης μεγέθους σεισμό.

Άλλη πιθανότητα είναι να εγείρουν αυτοί οι δυνατοί σεισμοί κάποια ρήγματα που θεωρούνται ανενεργά και να έχουμε ένα σεισμό άνω των 5 Ρίχτερ σε κάποιο από αυτά τα ρήγματα για τα οποία νομίζουμε ότι είναι ανενεργά. Φανταστείτε ότι οι σεισμολόγοι θεωρούσαν ανενεργό το ρήγμα της Πάρνηθας που έφερε τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα το 1999 και το ρήγμα που έφερε τον επίσης μεγάλο σεισμό στα Γρεβενά.

Τα κανάλια βεβαίως, διαμέσου των εκπομπών τους και των ειδήσεων τους με τους δημοσιογράφους τους ακόμα και των σοβαρότερων εξ αυτών αναλώνονται στο ποιος θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην AGB μάλλον και έτσι ναι μεν ασχολούνται με το θέμα, αφού και αυτό απασχολεί τον κόσμο, αλλά δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία, έχοντας το σαν 5-6 ή τελευταίο θέμα και βέβαια έχοντας στα παράθυρα οποιονδήποτε άλλο εκτός των σεισμολόγων και των υπεύθυνων από τα αρμόδια Υπουργεία.

Λέγοντας δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αφού με την βοήθεια τους η συνήθως ανέτοιμη πολιτεία μας σε θέματα καταστροφών, η οποία μας έχει επιτρέψει να το λέμε και να γράφουμε αυτό για πολύ απλούστερα γεγονότα, ίσως πιέσει μετρικούς εκ των υπευθύνων από την πίεση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση μιας πιθανής καταστροφής και έτσι αν συμβεί κάτι το οποίο όλοι απεύχονται τουλάχιστον θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε

Θα σας προβληματίσω με την εξής σκέψη. Φανταστείτε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αθήνα και συλλογιστείτε όλα τα παραπάνω. Την Αθήνα βέβαια την διάλεξα μιας και είναι η πιο πυκνά κατοικημένη πόλη στην χώρα και όχι για κανέναν άλλο λόγο (ευτυχώς δεν έχω πληροφορίες για το οτιδήποτε). Στις σκέψεις σας προσθέστε ότι οι σεισμόπληκτοι του 1999 ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί από την πολιτεία ως όφειλε, αλλά μένουν σε εκείνους τους καταυλισμούς της αθλιότητας μέσα στα σιδερένια κλουβιά που τους έδωσαν για σπίτια προσωρινά, υποτίθεται και τώρα χωρίς κανείς 6 χρόνια μετά να έχει ενδιαφερθεί πραγματικά τους λένε να φύγουν και από εκεί.

Το θέμα δεν είναι βέβαια να πανικοβληθούμε, αφού ο σεισμός είναι ένα φυσικό γεγονός και δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε εφόσον πρόκειται να συμβεί, αλλά μπορούμε να οργανωθούμε να τον αντιμετωπίσουμε σαν πολιτισμένη κοινωνία και σαν άνθρωποι που ζούμε στο 2005 και όχι στην παλαιολιθική εποχή αν και νομίζω ότι τότε οι πρόγονοι μας ήταν περισσότερο οργανωμένοι.

Προς ενημέρωση σας παραθέτω μερικά links:

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου

European-Meditteranean Seismological Center (EMSC/CSEM)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s