Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης μετακινούνται, το σέλας πλησιάζει την Ευρώπη

Posted: 10 Δεκεμβρίου 2005 in Επιστήμη

Το θέαμα μεταναστεύει από το βόρειο Καναδά στη Σιβηρία
Ο βόρειος μαγνητικός πόλος απομακρύνεται από τη Βόρεια Αμερική προς τη Σιβηρία με τέτοια ταχύτητα, ώστε το σέλας θα εξαφανιστεί από τον ουρανό της Αλάσκα και θα πλησιάσει νοτιότερα στη Σιβηρία και την Ευρώπη τα επόμενα 50 χρόνια, προβλέπουν επιστήμονες.

Οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη δεν συμπίπτουν ακριβώς με τους γεωγραφικούς πόλους, τα σημεία από τα οποία διέρχεται ο άξονας περιστροφής της Γης. Οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται, και μάλιστα περιοδικά αντιστρέφονται κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Όσο διάστημα διαρκεί η αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο της Γης, φαίνεται να χάνεται.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ταχύτητα μετακίνησης των πόλων έχει αυξηθεί, αν και η πιθανότητα να χαθεί σύντομα το μαγνητικό πεδίο είναι μηδαμινή. Το μαγνητικό πεδίο οφείλεται στην ροή υγρού σιδήρου στο κέντρο της Γης.

Η μετατόπιση που καταγράφεται τώρα ίσως οφείλεται σε φυτική ταλάντωση, και ο βόρειος μαγνητικός πόλος ίσως μετακινηθεί και πάλι πίσω προς τον Καναδά, ανέφερε ο Τζόισεφ Στόνερ, παλαιομαγνητολόγος του Πολιτειακιού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών. Η ανάλυση του Στόνερ έδειξε ότι στο ίδιο διάστημα ο βόρειος μαγνητικός πόλος έχει μετακινηθεί 1.102 χιλιόμετρα στην Αρκτική.

Στο διάστημα αυτό είναι αναμενόμενο να μετακινήθηκε και το βόρειο σέλας, πολύχρωμα φώτα στον ουρανό που δημιουργούνται όταν φορτισμένα σωματίδια από το Διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και μετακινούνται προς το βόρειο πόλο, όπου αντιδρούν με σωματίδια στην ατμόσφαιρα και εκπέμπουν λάμψεις.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος ανακαλύφθηκε το 1831 και όταν οι εξερευνητές επέστρεψαν σε αυτόν το 1904, διαπίστωσαν ότι είχε μετακινηθεί κατά 50 χιλιόμετρα -και οι βελόνες των πυξίδων παντού στον πλανήτη είχαν μετατοπιστεί ανεπαίσθητα.

Για τις ανάγκες της μελέτης του, ο Στόνερ εξέτασε το αρχείο των ιζημάτων από αρκετές λίμνες της αρκτικής. Τα ιζήματα, που μπορούν εύκολα να χρονολογηθούν, έχουν αποκρυσταλλώσει τη διεύθυνση του μαγνητικού πεδίου στην πορεία των αιώνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετατοπίστηκε σημαντικά τις τελευταίες χιλιάδες χρόνια. Γενικά, μεταναστεύει ανάμεσα στον βόρειο Καναδά και τη Σιβηρία, ενίοτε όμως ξεφεύγει προς άλλες κατευθύνσεις.

Πηγή : news.in.gr με πληροφορίες από Associated Press

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s