Οι κομήτες μεταφέρουν πάγο, επιβεβαιώνει το Deep Impact

Posted: 4 Φεβρουαρίου 2006 in Επιστήμη

Ο διαστημικός βολιστήρας Deep Impact της NASA προσέφερε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη παγωμένου νερού στην επιφάνεια και τον πυρήνα των κομητών, μια διαπίστωση που ενισχύει την άποψη ότι οι κομήτες έφεραν στη Γη το νερό που οδήγησε στην εμφάνιση ζωής, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι υπεύθυνοι της αποστολής.

Στις 4 Ιουλίου του 2005, ένα χάλκινο βλήμα που είχε απελευθερωθεί από το Deep Impact προσέκρουσε στον κομήτη Τέμπελ 1, εκτινάσσοντας ένα τεράστιο πίδακα από συντρίμμια και εκθέτοντας τον πυρήνα του κομήτη.

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα αναφέρουν την Παρασκευή στο περιοδικό Science ότι στην επιφάνεια του κομήτη υπάρχουν τρεις θύλακες πάγου νερού που καλύπτουν 27.870 τετραγωνικά μέτρα από τα 91 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής επιφάνειας του Τέμπελ 1. Περίπου το 6% του πάγου είναι καθαρό νερό, ενώ το υπόλοιπο είναι μείγμα νερού με σκόνη.

Πάντως, το υψηλό ποσοστό νερού στα συντρίμμια που εκτινάχθηκαν από την πρόσκρουση υποδεικνύουν ότι ο περισσότερος από τον πάγο του κομήτη βρίσκεται βαθύτερα στο εσωτερικό του, ίσως σε βάθος λίγων μέτρων.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι ο κομήτης είναι λιγότερο συμπαγής και περισσότερο σαθρός από ό,τι εκτιμούσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κομήτες σχηματίστηκαν με ό,τι περίσσεψε από τον σχηματισμό των εξωτερικών πλανητών του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη ότι οι πολυάριθμοι κομήτες που συγκρούστηκαν με την πρώιμη Γη μετέφεραν μεγάλες ποσότητες νερού αλλά και οργανικές ενώσεις που πυροδότησαν την εμφάνιση ζωής.

Πράγματι, ορισμένες από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν μετά την πρόσκρουση ήταν οργανικές.

Η Τζέσικα Σάνσαϊν, κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο Science, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η κατανόηση της σύστασης των κομητών ίσως ρίξει φως στο ρόλο που έπαιξαν «ως πιθανή πηγή που μετέφερε νερό στη Γη».

«Προσθέστε και τα οργανικά συστατικά των κομητών και έχετε δύο από τα βασικά συστατικά της ζωής» είπε.

Πηγή : in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s