Πρόταση για Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Posted: 28 Φεβρουαρίου 2006 in Επιστήμη

Βλέποντας να συνεχίζεται η διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων προς τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EIT), το οποίο προορίζεται να γίνει η «ναυαρχίδα της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας».Η ίδρυση του ΕΙΤ προτάθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Η Κομισιόν προώθησε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις σχέδιο με τα στοιχεία-κλειδιά της λειτουργίας του EIT, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τα κράτη-μέλη και τον ιδιωτικό τομέα.

«Το EIT θα είναι ένας 'ελαφρύς' και ευέλικτος οργανισμός» αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. «Θα διδάσκει μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, θα διεξάγει έρευνα και θα είναι ενεργό στην καινοτομία, τόσο σε ορισμένες στρατηγικούς θεματικούς τομείς όσο και στο πεδίο της διαχείρισης της επιστήμης και της καινοτομιας» προσθέτει.

Η δομή του Ινστιτούτου θα βασίζεται σε δύο επίπεδα: ένα Διοικητικό Συμβούλιο με περιορισμένο διοικητικό προσωπικό (η έδρα του δεν έχει καθοριστεί) και ένας αριθμός Κοινοτήτων Γνώσης, διασκορπισμένων σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στην διατομεακή έρευνα και καινοτομία.

Οι ερευνητές και φοιτητές του ΕΙΤ -οι πιο ταλαντούχοι στον κόσμο, τονίζει η Κομισιόν- θα συνεργάζονται με ομάδες από κορυφαίες εταιρείες και θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες εμπορικής αξιοποίησης του έργου τους. Το μοντέλο αυτό, αναφέρει η Επιτροπή, πλεονεκτεί στην καινοτομία σε σχέση με τα παραδοσιακά οργανωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


O Ευρωπαίος Επίτροπος Παιδείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Ζαν Φιγκέλ«Προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρώπη, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι βελτιώνεται η σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία» δήλωσε ο Ζαν Φιγκέλ, Επίτροπος Παιδείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. «Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι στην Ευρώπη, η σχέση αυτή δεν λειτουργεί όσο θα μπορούσε. Η Ευρώπη συστηματικά αποτυχγάνει να μετατρέψει τα αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης σε εμπορικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας» επισημαίνει.

Η Επιτροπή θα καταθέσει επίσημη πρόταση για το ΕΙΤ στα τέλη του 2006, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος θα μπορούσε να διοριστεί το 2009.

Πηγή : news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s