Σε έξι εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν τα Windows Vista

Posted: 28 Φεβρουαρίου 2006 in Τεχνολογία

Το Windows Vista, το επόμενο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, θα κυκλοφορήσει σε έξι διαφορετικές εκδόσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία.

Τρεις από τις εκδόσεις απευθύνονται σε ιδιώτες, οι Vista Home Basic και Home Premium, δύο σε επιχειρήσεις, οι Vista Business και Enterprise και μία θα διατεθεί αποκλειστικά σε αναπτυσσόμενες χώρες η Vista Starter Edition. Οι πέντε πρώτες εκδόσεις θα τρέχουν είτε στα 32bit είτε στα 64bit, ενώ το Vista Starter Edition θα τρέχει μόνο στα 32bit.

Το λειτουργικό αναμένεται να παρουσιαστεί στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Η έκδοση Vista Home Basic είναι η βασική και φθηνότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος ενώ η έκδοση Vista Home Premium, είναι εμπλουτισμένη με περισσότερες εφαρμογές πολυμέσων, κάτι σαν τα σημερινά Windows XP Media Center. Τέλος η έκδοση Premium περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εφέ ημιδιαφάνειας «Glass» στο νέο interface του λειτουργικού καθώς υπάρχει και δυνατότητα αναπαραγωγής και εγγραφής προγράμματος απο την τηλεόραση.

Για τους απαιτητικούς χρήστες θα διατεθεί η έκδοση Vista Ultimate, η οποία θα είναι και η ακριβότερη και θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά όλων των υπόλοιπων εκδόσεων.

Η έκδοση Vista Βusiness απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η έκδοση Vista Enterprise προορίζεται για μεγάλες εταιρείες που προμηθεύονται το λειτουργικό με ειδική συμφωνία για μεγάλο αριθμό υπολογιστών. Η έκδοση Enterprise περιέχει το νέο εργαλείο BitLocker, το οποίο και κρυπτογραφεί ολόκληρο το σκληρό δίσκο έτσι ώστε να εμποδίζει την πρόσβαση στα δεδομένα σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Η βασική έκδοση Windows Starter θα διατίθεται προεγκατεστημένη σε φθηνούς υπολογιστές που πωλούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, και πιθανότατα θα επιτρέπει την εκτέλεση το πολύ τριών προγραμμάτων.

Στην Ευρώπη, οι εκδόσεις των Windows που απευθύνονται σε καταναλωτές θα φέρουν το διακριτικό «EU» και δεν θα περιλαμβάνουν το Media Player, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές.

Εκπρόσωπος της Microsoft επισήμανε ότι, οι εκδόσεις των Windows Vista αντίθετα με ότι συνέβαινε μέχρι τώρα, δομήθηκαν γύρω από διαφορετικές κατηγορίες χρηστών.

«Δεν επιθυμούμε οι καταναλωτές να αναγκαστούν να αγοράσουν κάτι που δεν θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους» δήλωσε ο Μπάρι Γκόφι από το τμήμα Windows της Microsoft.

Τιμές ακόμη για τα Windows Vista δεν έχουν ανακοινωθεί, εκτιμάται όμως ότι θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τα Windows XP.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s