Παλμοί λέιζερ δημιουργούν συνθήκες πυρηνικής έκρηξης

Posted: 13 Μαΐου 2006 in Επιστήμη

Ο παλμός διήρκεσε 200 τετράκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου
Το ρεκόρ της πιο απότομης ανόδου της θερμοκρασίας, μέχρι την εξωφρενική τιμή του μισού εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, καταρρίφθηκε από Γάλλους και Ιάπωνες ερευνητές, που χρησιμοποίησαν παλμούς λέιζερ για να δημιουργήσουν συνθήκες πυρηνικής έκρηξης μέσα σε κρυστάλλους από ζαφείρι.

Αν και η λάμψη του λέιζερ διήρκεσε μόλις 200 τετράκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, η θερμοκρασία στο διάστημα αυτό αυξανόταν με ρυθμό ενός δισεκατομμυρίου δισεκατομμυρίων βαθμούς Κελσίου ανά δευτερόλεπτο, αναφέρει το Νature.com.

Μέσα στον κρύσταλλο του σάπφειρου, η δέσμη του λέιζερ δημιούργησε στιγμιαία μικροσκοπικές πύρινες σφάιρες, μέσα στις οποίες η πίεση αυξήθηκε μέχρι τα 10 Terapascal -περίπου 20 φορές η πίεση που επικρατεί στον πυρήνα της Γης, ή η πίεση που θα ασκούσαν 200 ελέφαντες αν κάθονταν στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

«Είχαμε τις ίδιες παραμέτρους όπως σε μια πυρηνική έκρηξη» σχολιάζει ο Βλαντιμίρ Τοκχονστούκ, θεωρητικός φυσικός του Πανεπιστημίου του Μπορντό. Ο Τοκχονστούκ ανέλαβε να επεξεργαστεί τα δεδομένα από το πείραμα, ενώ το ίδιο το λέιζερ βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο στην Ιαπωνία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι παραπλήσιοι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας ίσως είναι εφικτοί με μεγάλες συσκευές λέιζερ που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια ή για να ανοίγουν τρύπες σε διάφορα υλικά. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν είχε προχωρήσει σε τόσο ακριβείς μετρήσεις.

Η νέα μελέτη, σχολιάζουν επιστήμονες, επιβεβαιώνει ότι μικρές συσκευές λέιζερ που χρησιμοποιούνται στον εργαστηριακό πάγκο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των ακραίων συνθηκών στο κέντρο των πλανητών, ή ακόμα και για να πυροδοτήσουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης.

Αν και το τελευταίο πείραμα έσπασε το ρεκόρ της πιο απότομης ανόδου της θερμοκρασίας, το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ανήκει σε άλλο μηχάνημα: Η «μηχανή Ζ» των αμερικανικών Εθνικών Εργαστηρίων Sandia, μέσα στην οποία ακραίες εντάσεις ηλεκτρικού ρεύματος διοχετεύονται σε λεπτά νήματα από βολφράμιο, ανέβασε τη θερμοκρασία περυσινού πειράματος στα 2 δισ. βαθμούς Κελσίου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Physical Review Letters.

Πηγή : news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s