Μανδύες από «μεταϋλικά» κάνουν τα αντικείμενα αόρατα

Posted: 28 Μαΐου 2006 in Επιστήμη

Υλικά νέας τεχνολογίας που εκτρέπουν το φως από την κανονική του πορεία αξιοποιούνται σε δύο νέες «συνταγές» για αόρατα αντικείμενα που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science. Ο αμερικανικός στρατός ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ δημοσιεύουν ανεξάρτητα δύο παρεμφερείς θεωρητικές μελέτες για τη δημιουργία μιας αόρατης «τρύπας» στο χώρο, μέσα στην οποία μπορεί να κρυφτούν αντικείμενα.

Η τρύπα αυτή παραμένει αόρατη επειδή το φως περνάει γύρω της όπως το νερό που κυλάει γύρω από μια πέτρα στο ρυάκι και μετά συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Όπως εξηγεί το Nature.com, οι ακτίνες του φωτός περάσουν από ένα διαφανές υλικό σε ένα άλλο, με διαφορετικό δείκτη διάθλασης -για παράδειγμα, από τον αέρα στο νερό. Όμως ο αόρατος μανδύας θα πρέπει αρχικά να εκτρέπει τα φωτόνια και στη συνέχεια να τα επαναφέρει στην αρχική τους πορεία. Αυτό είναι εφικτό μόνο με υλικά μεταβλητού δείκτη διάθλασης, όπως τα λεγόμενα «μεταϋλικά».

Πρόκειται για μεταλλικούς δακτυλίους ή σπειρώματα που έχουν χαραχθεί πάνω σε τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων και μπορούν να δρουν ως «κεραίες» που επιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αλλάζουν την πορεία της.

Και οι δύο αόρατοι μανδύες που περιγράφονται στο Science θα μπορούσαν θεωρητικά να κρύψουν αντικείμενα οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος. Θα λειτουργούσαν όμως μόνο για ακτινοβολία σε μήκος κύματος παραπλήσιο με το μέγεθος των συσκευών απόκρυψης από μεταϋλικά. Στην περίπτωση του ορατού φωτός, οι συσκευές θα πρέπει να έχουν μέγεθος στην κλίμακα των μικρομέτρων ή νανομέτρων.

Σύμφωνα με τον Τζον Πέντρι, επικεφαλής της ομάδας στο Imperial College, οι πρώτοι πειραματικοί μανδύες, που θα λειτουργούν πιθανότατα στην περιοχή των μικροκυμάτων, θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί σε διάστημα μόλις ενάμισι χρόνου. Η μελέτη, σχολιάζει ο ερευνητής «είναι μια πρόσκληση για να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι και να παίξουμε με αυτές τις νέες ιδέες».

«Ο πρώτος μανδύας δεν θα αργήσει πολύ» διαβεβαιώνει.

Η αμερικανική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την διαβόητη Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA) του Πενταγώνου.

Πηγή : news.in.gr

Σχόλια
  1. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

    Αόρατα αντικείμενα με το μαγικό άγγιγμα της Φυσικής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s