Το Discovery καθ’ οδόν για τη Φλόριντα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Posted: 16 Ιουλίου 2006 in Επιστήμη

Discovery In Space

To κέντρο ελέγχου έδωσε την Κυριακή το πράσινο φως στο διαστημικό λεωφορείο Discovery να επιστρέψει στη Γη τη Δευτέρα, καθώς οι επιθεωρήσεις της θερμικής ασπίδας του σκάφους δεν έδειξαν ίχνη φθοράς.

Αν ο καιρός το επιτρέψει, το Discovery θα ακουμπίσει στις 16.14 ώρα Ελλάδας το διάδρομο τροχοδρόμησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Αν υπάρξουν βροχοπτώσεις, το σκάφος ίσως προσεδαφιστεί μία ημέρα αργότερα στον εναλλακτικό διάδρομο της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς στην Καλιφόρνια. Τα αποθέμετα οξυγόνου επαρκούν έως την Τετάρτη.

Το Discovery επιστρέφει έπειτα από μια επιτυχημένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου μετέφερε προμήθειες και εξοπλισμό και αποβίβασε ένα επιπλέον μέλος πλητώματος για το τροχιακό εργαστήριο.

Οι μηχανικοί της NASA εξέτασαν προσεκτικά τις φωτογραφίες και τα βίντεο από την επιθεώρηση του ρύγχους και της κάτω πλευράς των φτερών, την οποία ολοκλήρωσαν οι αστροναύτες το Σάβατο, χρησιμοποιώντας κάμερες στο άκρο του ρομποτικού βραχίονα του σκάφους.

Στόχος της εκτεταμένης επιθεώρησης ήταν να αποφευχθεί η επανάληψη της τραγωδίας του Columbia το 2003. Ένα κομμάτι μονωτικού αφρού αποκολλήθηκε κατά την εκτόξευση από την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων, προσέκρουσε στην αριστερή πτέρυγα και δημιούργησε ρήγμα. Το σκάφος διαλύθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα δύο εβδομάδες αργότερα.

Η NASA χρειάστηκε τρεισίμισι χρόνια και 1,3 δισ. δολάρια για να επανασχεδιάσει τη δεξαμενή και τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Βίντεο υψηλής ανάλυσης από την εκτόξευση του Discovery έδειξαν και πάλι κομμάτια μονωτικού υλικού να αποκολλώνται από την επανασχεδιασμένη δεξαμενή. Ωστόσο αυτό συνέβη ψηλά στην ατμόσφαιρα και δεν υπήρξαν φθορές στα θερμοπροστατευτικά πλακίδια.

Τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν οριστικά το 2010. Μέχρι τότε η NASA προγραμματίζει 16 ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του ημιτελούς Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μια κοινοπραξία 16 χωρών, κόστους 100 δισ. δολαρίων. Η επόμενη εκτόξευση προγραμματίζεται για τις 28 Αυγούστου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s