Ξαναρχίζει η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Posted: 27 Αυγούστου 2006 in Επιστήμη, Τεχνολογία


Η NΑSA αποφάσισε να αναβάλει για 24 ώρες την εκτόξευση του διαστημοπλοίου Atlantis, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή, επειδή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καταιγίδες στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Στόχος της αποστολής η συνέχιση της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Η καθυστέρηση της αποστολής θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εξετάσουν τυχόν επιπτώσεις που είχε η πτώση κεραυνού στην εξέδρα εκτόξευσης την Παρασκευή.

Η βροχή κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης θα μπορούσε να προκαλέσει φθορές στα θερμοπροστατευτικά πλακίδια του διαστημικού λεωφορείου, ενώ ένας κεραυνός θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα. Την Παρασκευή, ένας κεραυνός χτύπησε το καλώδιο σε ένα αλεξικέραυνο της εξέδρας εκτόξευσης, προκαλώντας μικρή καθυστέρηση στις προετοιμασίες.

H NASA παρακολουθεί παράλληλα την τροπική καταιγίδα Ερνέστο, η οποία θα μπορούσε να βρεθεί σε πορεία προς το Χιούστον, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής. Αν το κέντρο χρειαστεί να εκκενωθεί, η 11ήμερη αποστολή του Atlantis θα τερματιστεί πρόωρα στη Φλόριντα, εξήγησε η υπηρεσία.

Το Atlantis μεταφέρει στο διεθνές τροχιακό εργαστήριο μια κατασκευή βάρους 17,5 τόνων και κόστους 372 εκατ. δολαρίων, από την οποία θα εκταθούν δύο νέοι ηλιακοί συλλέκτες που θα παρέχουν στο μέλλον το ένα τέταρτο των απαιτήσεων του σταθμού σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η NASA προγραμματίζει 16 αποστολές προς τον ημιτελή σταθμό των 100 δισ. δολαρίων μέχρι την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2010 και την αντικατάστασή τους με νέο σκάφος.

Η αποστολή του Atlantis είναι μόλις η τρίτη αποστολή διαστημικού λεωφορείου μετά την καταστροφή του Columbia το 2003 και τον επανασχεδιασμό της ελαττωματικής εξωτερικής δεξαμενής.

Πηγή : news.in.gr

Advertisements
Σχόλια
  1. Ο/Η george λέει:

    Thirst for learning was the first thing i saw when I entered your blog. Although my question has nothing to do with your article, I would like to ask you about the strings theory (Θεωρία των Χορδών). Just tell me briefly everything you know about it. Thank you…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s