CERN: Το κουτί της Πανδώρας

Posted: 26 Μαρτίου 2008 in Επιστήμη
Ετικέτες: , , ,

Την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη το Κουτί της Πανδώρας φαντάζομαι ότι την γνωρίζεται και πιθανόν κάποιες φορές την έχετε παρακολουθήσει κιόλας.

Σήμερα λοιπόν έτυχε, γιατί δεν είμαι τακτικός της τηλεθεατής, να την δώ και ομολογώ ότι με εντυπωσίασε που μια ελληνική εκπομπή ενημερωτική – δημοσιογραφική ασχολείται με επιστημονικά θέματα. Το θέμα της σημερινής εκπομπής αφορούσε το πείραμα που πρόκειτει να πραγματοποιηθεί μάλλον τον Μάϊο στο μεγαλό ερευνητικό ευρωπαϊκό κέντρο, το CERN στην Γενεύη. Η εκπομπή είχε τίτλο «CERN: Η Πόλη των Πεφωτισμένων» και πραγματοποιήθηκε στον επιταγχυντή σωματιδίων που βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε έλληνες επιστήμονες να μιλούν για το μεγαλύτερο πείραμα που θα πραγματοποιήσει η ανθρωπότητα και τον ρόλο που εκείνοι παίζουν σε αυτό. Επιστήμονες μας μίλησαν για το πως αφιέρωσαν την ζωή τους ουσιαστικά στο να αναζητούν το στοιχειώδες σωματίδιο Higgs που αρκετοί το ονομάζουν και σωματίδιο του Θεού αφού υπολογίζεται ότι αμέσως μετά την μεγάλη έκρηξη (big bang) ήταν το πρώτο σωματίδιο που ξεπήδησε.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα της κινδυνολογίας που υπάρχει σχετικά με το πείραμα που προαναφέρεται και την ασφάλεια που έχουν οι εγκαταστάσεις και οι απαντήσεις που δώθηκαν από επιστήμονες τέτοιου βελινεκούς κρίνονται τουλάχιστον καθησυχαστικές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ακόμα και η mini μαύρη τρύπα που πολλοί αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αφού είναι σε τέτοια μικρή κλίμακα που ο σωλήνας που θα γίνονται οι δοκιμές δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, πόσο μάλλον οτιδήποτε άλλο, αφού ο επιταγχυντής βρίσκεται 100m  κάτω από το έδαφος.

Στην εκπομπή είδαμε επίσης συνέντευξη του καθηγητή Κου Δημήτρη Νανόπουλου σχετικά με το πείραμα που θα πραγματοποιηθεί στον CERN και είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα μιας και λαμβάνει και ο ίδιο μέρος στο πείραμα αυτό, όπως βέβαια και χιλιάδες άλλοι επιστήμονες, κυρίως φυσικοί ανά τον κόσμο. Ο Κος Νανόπουλος χαρακτηριστικά είπε ότι περιμένω τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος τα τελευταία 25 χρόνια. Ήμουνα νιος και γέρασα.

Ταυτόχρονα στους επιστήμονες που μίλησαν στην εκπομπή τέθηκε το ερώτημα αν με αυτό το πείραμα θα γίνει αντιληπτό πως δημιουργήθηκε το σύμπαν και αν με αυτό το πείραμα θα καταλάβουμε αν τελικά υπάρχει θεός. Το τελευταίο ερώτημα είναι κάτι που δυσκολεύει πολλούς ανθρώπους, ειδικά ανθρώπους της επιστήμης και η απάντηση που δίδονταν έδειχνε ότι ο θεός είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να ακουμπήσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κος Νανόπουλος, ο κόσμος γύρω μας είναι ένα θάυμα από μόνος του, θέλουμε και άλλη απόδειξη για τον θεό;

Να πω ένα μεγάλο bravo στον Κο Βαξεβάνη και Το Κουτί της Πανδώρας για την πρωτότυπη εκπομπή που μας παρουσίασαν, θεματολογικά μιλώντας και να ευχηθώ να έχουν και συνέχεια τέτοιες εκπομπές όχι μόνο από τον Κο Βαξεβάνη αλλά και από άλλους δημοσιογράφους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s