Εργαλείο της google ελεγχει την ποιότητα υπηρεσίας του ISP σας

Posted: 29 Ιανουαρίου 2009 in Τεχνολογία
Ετικέτες: , , , ,

Επειδή είναι της … “μόδας” κάποιοι ISP κατα καιρούς ή και μόνιμα έχουν περιορισμούς στην ταχύτητα με την οποία θα διακινούνται δεδομένα συγκεκριμένου τύπου, πχ torrent, voip κ.ο.κ.

Σύμφωνα λοιπόν με την αρχή της ουδετερότητας η οποία παραβιάζεται από πολλές εταιρείες, οι ISP δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις και να επιβάλλουν περιορισμούς στη διακίνηση περιεχομένου μέσω των δικτύων τους. Εδώ στην Ελλάδα βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί αφού η χώρα δεν διαθέτει του κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά στις ΗΠΑ κάτι τέτοιο είναι εφικτό και η FCC (Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών), το αντίστοιχο της δικής μας Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομίων) έκρινε ένοχη την εταιρεία Comcast επειδή επιβράδυνε χωρίς να το ανακοινώνει, το κατέβασμα αρχείων μέσω του δημοφιλούς συστήματος BitTorrent. Οι ISP από την μεριά τους επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μην υπάρχει υπερφόρτωση των δικτύων, αλλά οι απλοί χρήστες των υπηρεσιών τους από την άλλη αντιδρούν γιατί κάτι τέτοιο δεν τους γίνεται ποτέ γνωστό και γιατί τα κριτήρια είναι εντελώς αυθαίρετα.

Την λύση λοιπόν σε όλη αυτή την αυθαιρεσία προσπαθεί να δώσει η google χρησιμοποιώντας την υποδομή του M-Lab (Measurment Lab) που αποτελείται από 36 εξειδικευμένους servers σε 12 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η υλοποιηση εκτός από την Google γίνεται σε συνεργασία με την  New America Foundation και την PlanetLab.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s