Το κυβερνοέγκλημα «κοστίζει στις επιχειρήσεις 1 τρισ. δολάρια το χρόνο»

Posted: 31 Ιανουαρίου 2009 in Τεχνολογία
Ετικέτες: ,

Η υποκλοπή δεδομένων και άλλες μορφές κυβερνοεγκλήματος κόστισαν πέρυσι στις επιχειρήσεις 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά η εταιρεία υπολογιστικής ασφάλειας McAfee.

Το αστρονομικό αυτό ποσό αντιστοιχεί κυρίως στην απώλεια πνευματικής ιδιοκτησίας και στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών από κυβερνοεπιθέσεις, εξηγεί η έκθεση της McAfee που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της McAfee Ντέιβιντ ΝτεΟυόλτ, η εταιρεία του αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτίμηση του κόστους έπειτα από τη δραματική αύξηση κατά 400% που κατέγραψε πέρυσι στα περιστατικά κυβερνοεγκλήματος.

Το 80% των σημερινών ιών για υπολογιστές, εξήγησε ο ΝτεΟυόλτ, είναι σχεδιασμένο να υποκλέπτει κωδικούς πρόσβασης και άλλα ευαίσθητα δεδομένα για λογαριασμό ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Η εκτίμηση της καλιφορνέζικης McAfee είναι ουσιαστικά μια πρoβολή που βασίστηκε σε στοιχεία από 800 εταιρείες σε 8 χώρες. Το 42% των εταιρειών αυτών θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των δικτύων τους είναι οι απολυμένοι υπάλληλοι που υποκλέπτουν εταιρικά δεδομένα.

Ακόμα, η διάδοση των φορητών μέσων αποθήκευσης, όπως οι οδηγοί USB, τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα, διευκολύνει σημαντικά την υποκλοπή και μεταφορά δεδομένων.

Ένας ακόμα παράγοντας επικινδυνότητας είναι η αποθήκευση εταιρικών δεδομένων σε χώρες του εξωτερικού: Το ένα τέταρτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αποφεύγουν να αποθηκεύουν δεδομένα στην Κίνα, ενώ, από την άλλη πλευρά, το 47% των κινεζικών εταιρειών που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η μεγαλύτερη απειλή για τα δεδομένα τους προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s