Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας και στην Ελλάδα

Posted: 3 Φεβρουαρίου 2009 in Επιστήμη, Ελλάδα
Ετικέτες: , ,

iya_logo_Gre

Επειδή όπως έχετε καταλάβει αν είστε τακτικός αναγνώστης έχω ένα θέμα με την αστρονομία δεν ήταν δυνατόν να μην σας ενημερώσω για αυτά τα θαυμάσια νέα.

Φέτος λοιπόν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση και η Unesco διοργανώνουν πλειάδα εκδηλώσεων εκμεταλλευόμενες ότι το 2009 έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας με την ευκαιρία των 400 ετών από όταν ο Γαλιλαίος είδε για πρώτη φορά με το τηλεσκόπιο του τον νυχτερινό ουρανό. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η Ελληνική Οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό ο δικτυακός τόπος astronomy2009.gr θα αποτελεί σημείο πληροφόρησης για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις αστροφωτογραφίας, παραστάσεις στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (η έναρξη έγινε με τη νέα ταινία Η καταστροφή των άστρων), εκδόσεις αστρονομικών βιβλίων, παραγωγή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, μαθητικοί διαγωνισμοί και άλλα.

Προγραμματίζεται επίσης σειρά διαλέξεων σειρές διαλέξεων με ομιλητές αστροφυσικούς και άλλους ειδικούς από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών (το πρόγραμμα δημοσιεύεται στο academyofathens.gr/astronomy2009), την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (astro.noa.gr/iya2009), την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Διάδοσης της Επιστήμης και Μουσείο Τεχνολογίας, καθώς και από ερασιτεχνικά αστρονομικά σωματεία και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Βραδιές παρατήρησης
Τα αστρονομικά παρατηρητήρια και αστεροσκοπεία όλης της χώρας, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, θα ανοίξουν για το κοινό: «Βραδιές ανοικτών θυρών» έχουν ήδη προγραμματιστεί από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στο Θησείο, στο Κρυονέρι και στο Χελμό), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σκίνακας), το πανεπιστήμιο Αθηνών (Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο), το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι επίσης ετοιμάζουν βραδιές παρατήρησης («Αστροπάρτι»), είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Μερικοί σύλλογοι ετοιμάζουν ακόμα αποστολές στην Κίνα για την ολική έκλειψη Ηλίου στις 22 Ιουλίου 2009.

Ένα ειδικό πρόγραμμα, οι «100 Ώρες Αστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Απριλίου, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να προσεγγίσουν τηλεσκόπια και να παρατηρήσουν τον ουρανό.

Εξάλλου, τα φετινά συνέδρια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας και το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας θα είναι επίσης αφιερωμένα στο Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009.

To Ίδρυμα Ευγενίδου, ειδικότερα, έχει προγραμματίσει για φέτος επτά ψηφιακές παραστάσεις Πλανηταρίου με αστρονομικά θέματα (δύο για τα σχολεία και πέντε για το ευρύ κοινό), την έκδοση οκτώ αστρονομικών βιβλίων και οδηγών, σειρά διαλέξεων, εικαστικές εκθέσεις που συνδέουν την Αστρονομία με την Τέχνη, συμμετοχή στη Διαστημική Κατασκήνωση της NASA, ειδικά εργαστήρια για παιδιά κ.ά.

Επικεφαλής της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής Χρήστο Γούδης, πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πληροφορίες: news.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s